Badanie poziomu cukru we krwi – na czym polega i kiedy warto je wykonać?

Badanie poziomu cukru we krwi – na czym liczy a jak warto je dokonać?

Wszystkie

Badanie poziomu cukru we naturze – na czym polega a gdy o je sprawić? Badanie poziomu glukozy we naturze to samo z głównych badań diagnostycznych. Kupi ono zapobiegać poważnym schorzeniom trzustki, takim jak cukrzyca, a właściwie je działać. Dowiedz się, kiedy udać się na badanie, a i jaka jest podstawa poziomu cukru na czczo a po jedzeniu.

Badanie poziomu cukru we naturze – na czym polega a gdy o je sprawić?

Kiedy zbadać poziom glukozy?

Niektóre symptomy powinny nas szczególnie zaniepokoić. Chodzą do nich:

osłabienie,
nadmierne pragnienie,
zwiększona potliwość,
silne uczucie głodu,
kołatanie serca,
senność,
zmęczenie,
nawracające infekcje.

Kto powinien wykonywać badanie poziomu glukozy? Każdy rozsądny człowiek – raz w roku (szczególnie osoby po 45. roku bycia), kobiety w ciąży – między 24. a 28. tygodniem (w końca wykrycia cukrzycy ciążowej), a ponadto osoby z części podwyższonego ryzyka, m.in.:

mające na nadciśnienie tętnicze,
borykające się z nadwagą,
unikające wysiłku fizycznego,
po ukończonej cukrzycy ciążowej,
u których stanowi podejrzenie cukrzycy,
ze zdiagnozowanym zespołem policystycznych jajników lub chorobą sercowo-naczyniową.
Kiedy się przygotować do poszukiwania poziomu cukru?

Badanie poziomu glukozy dokonuje się na czczo 12 godzin po spożyciu ostatniego posiłku. Najlepiej dobrać się na nie przed śniadaniem i wrócić z wcześniejszej aktywności fizycznej. Glukoza to cukier, który stanowi stosowany i zmniejszany podczas każdej sytuacji ruchu, wynik badania może wtedy wykazać się zaniżony. Dobę przed testem warto jeszcze unikać tłustych posiłków oraz przetworzonych przekąsek.

Jak jest badanie?

Badanie poziomu glukozy liczy na pobraniu próbki krwi z żyły łokciowej lub opuszki palca. Można wykonać i test obciążenia glukozą, który liczy na zbadaniu poziomu cukru we naturze na czczo, a następnie po 1 lub 2 godzinach po doustnym podaniu 75 g glukozy. Jeżeli organizm jest prawidłowo, po upływie ostatniego etapu poziom cukru wraca do zasady. Jeżeli nie, istnieje zatem dowód do dalszej diagnostyki pod kątem podejrzenia cukrzycy, chorób trzustki, przysadki mózgowej bądź nadnerczy.

Norma cukru na czczo (u kobiet młodych): 70-110 mg/dl (3,9-6,1 mmol/l)

Norma cukru po jedzeniu (u kobiet młodych): < 140 mg/dl (7,8 mmol/l)

Dlaczego poziom cukru jest po zjedzeniu posiłku?

Poziom glukozy wzrasta po posiłku, co w konsekwencji zmierza do uwolnienia insuliny (tzw. poposiłkowej) przez trzustkę. Insulina odpowiada za transport glukozy z farby do tkanek – wnika ona do ich wnętrza, natomiast jej nadmiar magazynowany istnieje w wątrobie. Norma cukru po życiu jest więc dziwna od jego okresu na czczo. Gdy glukozy we naturze jest za mało, dołącza do tzw. hipoglikemii, której obrazami są bóle głowy, nerwowość czy drgawki. Długotrwały stan hipoglikemii może spowodować nawet do śpiączki.

Gdy poziom cukru wzrośnie, możemy stwierdzić objawy hiperglikemii. Chodzą do nich: wzmożone pragnienie, częste oddawanie moczu, osłabienie i zmniejszona ostrość widzenia. W ostatni rób organizm mówi o za wysokim stopniu glukozy, którą próbuje wydalić. Nagły, ciągnący się stan hiperglikemii może skutkować niewydolnością poszczególnych organów, uszkodzeniem mózgu czy nawet śpiączką.

 

zobacz również Badanie poziomu cukru we krwi – na czym polega i kiedy warto je wykonać?

0 0 votes
daj ocenę
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments